dijous, 18 de març del 2010

LLEGENDA DE TARTAREU

Hi ha una llegenda sobre Tartareu que n'explica els orígens i la construcció del castell.
La llegenda conta que hi havia una vegada, ja fa molts anys, un príncep tàrtar que va arribar a l'indret on avui és Tartareu. El príncep havia estat desterrat del seu país i va arribar acompanyat de tot el seu seguici.
Arribat a Tartareu, va quedar maravellat per la situacuó del turó que actualment presedeix el poble i per la frondositat dels boscos d'alzines que s'estenien als seus peus. Eren boscos ben carregats de caça, on no era estrany veure porcs senglars i llops ferotges. El príncep va decidir quedar-se i va fer construir el castell al lloc on avui encara podem trobar-ne restes; d'altra banda, els qui l'acompanyaven van anar bastint les seves cases a recer del castell del senyor. I així va néixer Tartareu, que conserva en el nom la mostra de l'origen tàrtar del seu creador. Tot això segons la llegenda, és clar.

dimarts, 16 de març del 2010

PLANTES DE TARTAREU

MALVA (Malva silvestris)
Utilització: Les flors en infusió s'utilitzen com a laxants suaus, per combatre les inflamacions (especialment de les mucoses) i també per als referedats (calme la tos). Les flors es recullen des de juny fins al setembre.



FENOLL (Foeniculum vulgare)
Utilització: Els fruits en infusió, s'utilitzen com aperitiu i per a combatre els gasos intestinals (acció carminativa).
Les arrels fresques en infudió s'utilitzen com a diürètiques.
Les fulles tendres poden consumir-se en amanides.
Floreix des del juny, i els fruits maduren al cap de l'estiu.

BOIX BORD (Rhamnus aletarnus)
Utilització: L'escorça d'aquesta planta és purgant, les fulles són astringents...
Amb el brou de les fulles bullides, es fan gàrgares per a les irritacions de la gola. També s'utilitza com a hipotensor.
Les flors són petites i verdgroguenques, poc vistoses.

CARD MARIÀ (Silybum marianum)
Utilització: S'utilitza especialment com a hepatoprotector. Els fruits secs prèviament matxucats i cuits, són indicats per combatre les afeccions hepàtiques en general, incloses intoxicacions produïdes per diversos bolets com certes Amanites i Lepiotes.
De fet, totes les parts de la planta, preparades de formes diverses, troben aplicació per a descongestionar el fetge.