dijous, 15 de març del 2012

"EL ROBATORI DEL SEGLE"

Ara us explicaré lo que jo recordo d’una noticia que va commocionar al poble quan jo era petit.
Avui , ens queixem de que els robatoris i la inseguretat han augmentat, que suposo que la crisi ho ha empitjorat, però de robatoris sempre se n’han fet. El més sonat de Tartareu va passar fa uns quaranta anys, a principis dels 70, no recordo l’any però segur que hi ha gent que se’n recordarà.
Abans, com tots sabeu, les portes de les cases sempre eren obertes, algunes es tancaven a les nits, però no totes. A cada casa hi havia un animal (ruc, somera, mula, maxo o pollí) sinó n’hi havia més i molts d’ells es guardaven a dintre casa al estable o en algun corral a prop.


Un dia Tartareu es va despertar sobresaltat, va córrer la veu de que havien desaparegut mules d’algunes cases i corrals. Tothom va anar a mirar si hi eren els seu animals. Després del rebombori faltaven tres mules: la de cal Jaume, que la tancaven a cal Xigros, la de cal Regolà, que la tancava a casa Flores, si no recordo malament, i la de cal Jordi que la tenia al corral, sota casa.
Suposo que els tres animals eren guapos i llustrosos, estaven tancats cap a la punta de ponent del poble, amb lo que era més fàcil sortí sense fer massa soroll. Es l’explicació que puc donar de perquè van ser aquests animals hi no d’altres. De totes formes, tothom es preguntava com havia pogut ser que ningú hagués sentit rés.
El dia abans havia plogut, amb lo que, més o menys, era fàcil seguir les petjades. Mentre s’avisava a la Guardia Civil (els mosso encara no existien), es forma un grup per seguir el rastre a peu i trobar als malfactors i als animals es clar.
El rastre, primer s’enfilà cap al bauló, després cap al camí de les belles, cap Alberola, baixà pel camí de l’obaga cap a Boix, desprès cap a Ivars fins arribar a Corbins, on es perdia el rastre al creuar el riu Segre.
Mentre estan la Guardia Civil va anar fent la seva feina, lo que no recordo si va ser el mateix dia o al cap d’uns dies, però van trobar les mules a Torregrossa, juntament amb d’altres animals i a put de ser carregats en camions.
Va ser un robatori premeditat i ven organitzat com no es recordava al poble, però en aquest cas va acabar bé.
Algú es pot preguntar: però qui les va robar? Doncs van ser un clan organitzat d’ètnia gitana, llavors eren els que més tractaven amb animals, on si va veure involucrat algú d’una família gitana coneguda de Balaguer.
Bé, això es el que jo recordo del robatori que he anomenat “del segle”.
Ara tres mules no semblen gran cosa, però per un moment, us imagineu que un dia Tartareu desperta i ha desaparegut el tractor del Negre, del Miquel de Canut i del Romano i ningú en sap rés?.